tiistai 2. elokuuta 2011

Elokuun toinen


OULUSSA päivä lyheni eilisestä 6 minuuttia,  mutta nimipäivä onnittelut kimmahtavat Kimmoille.

Synttäreitä: Toini Lahja Annikki Svesk, Valpuri Henrikintytär Koskelo, Adam Iisakinpoika Sutinen, Kalle Fredrik Kallenpoika Kankari ja Oiva Einari Piirainen.

Ei hääpäiviä.

Toini oli kyllä ihan alunperin Taistomies, mutta Emppa hoiti homman ja niin vaihtui aikanaan sukunimikin. 

Valpurin synnytti sotilaantytär Kaarina Airikainen yhden Henrikki Koskelon vaimona 1798. Koskelon Henrikkejähän oli monessa polvessa ja serkuksina ja pikkuserkuksina ja monta oli Valpurillakin kaimaa. 

Anna Moilanen synnytti Kerälässä Sutisen Iisakin vaimona 1834 Aataminsa, vaikka pappi merkkasikin kirjoihinsa hienommasti nimeksi Adam. 

Huittisissa Kankarin Kalle syntyi 1847 ja nai 1877 Pellonperän torpasta Eevastiinan, jolla oli jo kaksi lasta valmiina. Pariskunta muutti sitten Sääksmäkeen, jossa syntyi poikia ja tyttäriä kahdeksan lisää, mutta pari nuorimmaista kuolivat aivan pieninä. Kiirehän siinä oli perhettä lisätä, kun Kalle oli naidessaan jo kolmikymppinen ja Eevastiina vuotta vanhempi.  

Oiva Einarista ei arvaa mennä mitään enempää sanomaan, kuin että Aino Koskelan mies oli ja voi olla vieläkin. Lapsiakin kaksi voi olla elävien kirjoissa.



Oulun läänissä 1861. Wehniä viljellään ainoasti vähän Salon ja Oulun kihlakunnissa; satoa odotettiin keskinkertaiseksi.
Sekä rukiista että ohrasta ei toivottu kuin keskinkertaista tuloa; sittemmin on virallisia ilmoituksia tullut että yöhallat viikkona ennen Juhannusta tekivät tuhojansa rukiille ja etenkin ohralle Piippolan ja Haapajärven pitäjissä.
Potaatti-kasvut ovat kohtalaisia, pait Iin pitäjän Pohjoispuolella, jossa kuuluvat olevan hyviä ja Siikajoen ja Alatornion pitäjissä, joissa ei kohtalaistakaan toivota.
Muut juurikasvut, joita vähän vaan läänissä viljellään -- pait nauriita, joita taas voutien ilmoitusten antaessa ei vielä ollut kylvettykään — ovat ylipään kasvaneet kohtalaisesti.
Pellava ja hamppu on myös keskinkertaista laatua.
Heinäkasvuista on kuultu että ne ovat osittain hyviä Kemijärvellä ja muualla keskinkertaisia tahi sen alle, pait Oulun pitäjässä, jossa eivät ole menestyneet, ja Muonioniskalla, jossa ovat tuiki huonoja; kuitenni on viimeisen ajan korkea lämpö, runsaan sateen perästä, paljon parantanut heinän kasvua tämän kaupunnin seutuvilla.
Lohensaalis Oulun ja Kemin kihlakunnissa on ollut huononpuolinen, ja Salon kihlk:ssa, jossa aivan vähän vaan lohta pyydetään, sanotaan sitä keskinkertaiseksi Pyhäjoella ja huonoksi sekä Kalajoen että Siikajoen pitäjissä.
Hailinsaalis on Hailuotolaisilla ollut kohtalainen, mutta muualla huono ja maaveden kalastuksesta on ollut voittoa ainoasti osittain Suomussalmella, mutta muualla ei juuri sanottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti