keskiviikko 31. elokuuta 2011

Ainakin tilapäisesti helteetkin ovat menneen kesän lumia.


On se yksitoikkoista kun jokainen kuukausi alkaa ensimmäisestä päivästä. Onneksi ne ovat edes eripituisia enimmäkseen. Niin kuin nyt tämä syyskuu.1 pv syyskuuta

Pirkka, vaikka Pirkkoja meillä on ei kai Pirkkaa edes Pirkanmaalla.

Synttärit:
Loviisa Pertintytär Määttä1847, Ristijärvi No:9  Kaikista nuorin Oikarisen Kaarinan Määtän Pertille tekemästä tyttöparvesta kastettiin päivänä, jota myöhemmin liputettiin Aleksis Kiven ja Ismo Sukasen syntymäpäivien johdosta. Ehkä kumminkin ensinmainitulle laajemmin.

Talontyttö Briitta Juhantytär Torvinen 1850, Suolij. No:7  Anna Sutisen ja Torvisen Jussin neljäs tytär vihittiin Jaakko Moilaselle 22.2.1872 ja ainut poika syntyi 26.7.1872  ja Johanneksen otti miehekseen sitten 4.4.1896. Kaisa Vappu Antintytär Koskelo. Briitan lapsenlapsista ei silti ole tietoja. Briitta ja Jaakko kuolivat lähes päivälleen vuoden välein. Briitta kuoli 30.12.1920 ja Jaakko 21.12.1921. Varmaan 48 yhteistä vuotta oli jo aiheuttanut niin suuren yhteenkuuluvuuden, että ikävä kasvoi liian suureksi.

Raimo Antero Pussinen alle sata. 12 lasta teki Tyyne Eeva Koskelo sille Pussisen Yrjölleen. Ensin viisi tytärtä ja sitten tämän Raimon eikä se siihen jäänyt. Tuli vielä Reino ja kolme tytärtä ja Pekka ja vielä yksi tytär. Pekka ei kyllä siinä suuressa perheessä kauan viihtynyt vaan kuoli päivän vanhana.


 Hääpäivä:
Leo Johannes Teinilä ja Laila Toini Kaarina Helin 1946, Punkalaidun                                                
Leo syntyi 29.6.1910 ja Laila 5.3.1928, joten häitten aikaan sulhanen oli kaksi kertaa morsianta vanhempi ja liitto kesti Leon kuolemaan saakka 27.12.1964. Laila kuoli vasta 5.6.1996. Leena Kristiina oli ainut tytär merkintöjeni mukaan ja syntyi 24.7.1947 Punkalaitumella.

Kuuma kesä.
Ennätyksellinen määrä hellepäiviä kesään mahtui ja tiedä vaikka syksykin ehtisi olla liian kuumana. Ainakin tänään oli hikinen homma lykkiä ruohonleikkuria melkein koko päivän ajan. Pieniähän nykyaikana ovat nämä säitten aiheuttamat murheet. Ei tule katovuotta niinkuin edellisten helle-ennätysten vuonna 1868.

Oli silloin jo pari pahaa vuotta ollut aikaisemmin tuhoa ennustellen. Monien sukujuurten haarat katkesivat niihin vuosiin, mutta aina jäi sentään joku haara jatkamaan. Eihän meitä muuten olisi näitä turhanpäiväisyyksiä kirjoittelemassa ja lukemassa. Silloin ei ollut aikaa köyhällä kansalla sukua tutkia ja syntyjään selvitellä. Kaikki aika meni sen kapean leivän hankkimiseen perheelle. Ei tainnut olla niin paljon aikaa valitellakaan ilmoista, joiden syyn on vasta nykyaika selvittänyt. Kaukana Indonesiassa purkautui Krakataun tulivuori ja sen tuhka kiersi pallomme hitaasti harventuen.

Nykyisiin säihin lienemme itse syyllisiä tai sitten ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti