lauantai 6. elokuuta 2011

...ja tarina jatkuu

Seitsemäs Elokuuta Lahjan päivää vietämme kaikki.

Synttärit: Kustaa Ferdinand Koivisto ja Gustaf Ferdinand Koivisto.

Äkikseltään luulisi, että sama henkilö ruotsiksi ja melkein suomeksi, mutta eipä niin.

Torppari Kustaa Kustaanpoika Koivisto ja Miina Tapanintytär vihittiin 27.12.1874 ja heille syntyi ensin neljä poikaa ja sitten kolme tytärtä.
Harvinaista kylläkin, ensimmäinen poika syntyi riittävän lailliseen aikaan ja sai nimekseen Kustaa Ferdinand. Kustaa kuitenkin hukkui 18.4.1881 viisivuotiaana ja samana vuonna syntyi perheen kolmas poika, jolle annettiin nimeksi Gustaf Ferdinand ja hän eli sitten aivan aikuiseen ikään varoen veljensä kohtaloa, josta nimi muistutti.

Nämä Kustaat olivat Kustaa Fridolfin serkkuja, sillä Kustaa Kustaanpoika Koivisto oli alun perin Pellonperän torpasta ja siis Mataran mamman isoveli.

Tälle päivälle ei häitä ole tiedossani.Huittisista heinäkuun 6 p.

 Täältä olis enemmänkin virkattavaa sanomiin; mutta tällä kertaa kerron ainoasti turmion tapauksia.

Kesäkuun 9 p. meni setämies Matti Juhanpoika Leppäkosken Kylä-Liuhalasta metsään ja hirtti itsensä väännetyllä vitsaväänteellä korkeaan kuusipuuhun syystä, ettei hän luullut enää anteeksi saavansa sitä syntiä että oli ollut kova ja ilkiä eritoten 80 vuotiasta isäänsä vastaan ja menetellyt pahoin vaimonsa kanssa, joista kummastakin kantoi pahaa epäluuloa, käyden mustissa sukissa. Epäilykseen uupuneena oli hän käynyt vankivartijalla ja käskenyt rautoihin pantavansa; oleskeli siellä vuorokauden syömätönnä, sanoen että: "se on synti syödä", eikä syönyt kolmeen päivään einettäkään, vaikkei hän viinannautinnossa paastonnut.

— Eilen löydettiin Mommolan kylän metsästä yksi mies, nimeltä Satola, kuolleena, jolla sanotaan olleen läpiä päässä, mikä sitten lienee kuoleman pamauksen syynä? Se vaan tiedetään että hän oli kotomatkalla entispäiväisistä välikeräjistä. 

— Sovinto ja rauha olis aina toivottavassa tarpeessa, niin myös vähä vähempi viinan viljaa, jonka ylöllisestä nauttimisesta välttämättömästi paha meno tulee ja on ikuiseksi vahingoksi, sekä sielulle että ruumiille.

— Taas on nykyjään löydetty sikiö Lauttakylän lauttan ohesta.

—Päivää ennen Juhannusta kello 7 jpp. paloi Sammun kylässä kolme taloa, nimittäin: Isokäki, Kilkku ja Nikkilä, tuli syttyi luultavasti trenkimiesten sauhutustorvinysistä Nikkilän heinäladossa, josta se yhtäkkiä, ennenkuin apu ehti tulemaan, liekhasi naapureihinkin, jotka olivat nurkka nurkassa.

Nikkilä meni niin typi tyyni ettei jälille jäänyt muuta kvin yksi varras leipiä ja vanhat rikkeimet vällyt.

— Toivo olis ja oikeus, että trenkimiehet ja muut poikanulkit lainvoimalla estettäisiin piippunsa kanssa sähläämästä, kortinlyönnistä ja viinan horimisesta joka nurkassa ja torpassa.

Kyllä tässä jo tätä on kerraksi.
— l.

Minäpä kuitenkin tarkennan, että tuossa jutussa mainitaan suvun varhaisiin vaiheisiin kuuluvat talot Isokäki, Kilkku ja Nikkilä palaneiksi. Tuo Kylä-Liuhala kuuluu Maijastiinan viimeisiin vuosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti