torstai 11. elokuuta 2011

Torihinnat ja Näytelmähuveja 1861

12.8. ja Klaarat pitävät kunnon kekkerit.Synttärit: Debra Renee Koskela, Randall Dwight Koskela ja Eero Svensk.

Hääpäivistä ei merkintöjä.

Nuo molemmat amerikanserkut ovat liian nuoria, että muuten saisi tietoja, mutta Randall eli vain kaksi viikkoa 1954 Rapid Cityssä villissä lännessä.
Alle satavuotias on Emppakin, mutta muuten reipas vielä.

Saiman kanavalta, 24.7.1861.

 Onnettomiksi mainitaan niitäkin tapauksia, kun joku ilkiä juoppo, joka on ollut kansaston häjynä ja pereensä petona, lopettaa olentonsa kurulla tai nuoralla.

Sen enemmän onnettomaksi tulee lukea tapausta kuin eräs mies viime sunnuntaina Juustilassa vettä ottaissaan tuuskahtt jokeen siposillensä ja ylössaatua oli ihan hengetönnä.

Torihintoja.
Oulussa.1861
Rukiit…………           ………..4: 90.
Rukiin jauhot…           ….…….5: 10.
Ohrat…………           ......……4: 50.
Kaurat………              ………..3: 00
Voi …………             …..….…3: 20.
Tuore naudanliha         ...……....1: 00
Lampaanliha…            …...……1:25
Sianliha………            .…..……2:00
Munatiu………           .…..……0:22
Perunat………            ……..….1:70
Heinät……….             ….…..…7:00
Paloviina……            .......……0:60
Kauran kryynit             …...……0: 26
Ohran kryynit              ...…..…..0: 24

Vaikka meillä olikin jo oma markka, niin torillakin hinnat olivat ruplina ja kopeekkoina, kun ne olivat rahvaalle tutumpia.

Yksiköt lienevät olleet niin tuttuja, ettei niitä tarvinnut erikseen merkitä. Nyt ei sitten voi kuin arvailla olisiko lihat olleet nauloittain, heinät häkeittäin, perunat säkeittäin ja samoin muu vilja. Olisikohan paloviinan yksikkö ollut kannu? Pienempinä annoksina viinaa ei saanut myydä. Vähittäismyynnistä sai sakot.

Näyttelmähuwituksia  on täällä   Susiteetissa porvariston eläkekassan hyväksi pidetty kolmin päivin. Teeskelmät, joita esiteltiin oliwat ”Den gamla målaren.” (Se vanha maalari), "Skärgårds flickan” (Merensaariston  tyttö), ”Var god mot de fattiga” (Ole armelias nuita köyhiä kohtaan), ”Den tappade kängan" ( Se hukkunut kenkä) ja "Aina och Rosa (Aina ja Rosa). Nämä teelmät owat siistiä, puhtaita ja opettawaisia  --  niiden valitseminen  siis otollinen ja hywä.. Itse kuwaileminen  ja esittelemys onnistui paremmin, kuin mitä -- olisi luullutkaan. Näytelmän toimittajille, jotka kaikki  oliwat porwariston omaa säätyä, on niistä siis kunniaa. Sisääntulot oliwat: porwariston eläkekassan,64 ruplaa ja rouwaswäen tyttökoululle 6 ruplaa

Wiime heinäkuun 24 p. epäwarsinainen kammarikirjoittaja senaatista, F F Tollet on nimittetty ja määrätty  henkiherraksi Yli-Hollolan Kihlakunnassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti