torstai 4. elokuuta 2011

Elokuun viides

Tänään juhlitaan Salmea ja Sanelmaa

Synttäreitä: Juho Kustaa Myllymäki, Mikko-Paavo Paiho ja Samuel Antti Eemil Juntunen

Hääpäiviä ei tänään

Vaikkakin Juho Kustaa käytti Koskela-nimeä, niin eipä hän ollutkaan Askanmäen Henrikin jälkeläisiä, vaan Huittisissa 1848 Kustaa Pellonperän kaksoisveli, Tuomas, ja vaimonsa Kustaava Karoliina saivat Myllymäen torpan saunatuliaisina pojan, josta tehtiin setänsä kaima. Syntymätorppansa mukaan Kustaa oli tietenkin Myllymäki, mutta kun sitten oman torpan nimi oli Koskela, niin siinä vaihtui sukunimikin. Rahvaan ihmiset eivät olleet tärkeitä, torpat ja talot olivat, koska niiden mukaan verot määrättiin. Kustaa oli aikanaan torpparisäädyn edustajana Huittisten valtuustossa ja joutui siksi tuomittavaksi 1918.
Paihon Mikko oli Pirjon ensimmäinen aviomies ja hänestä tuli silti pankinjohtaja.
Samilla on vielä paljon aikaa näyttää kykynsä.

Hirmuinen tulipalo Londonissa.Suurin tulipalo, mitä on sitten 17 vuosisadan ollut Londonin isossa kaupungissa, tapahtui 22 p. viime kesäkuuta 1861. Rannalla olevassa makasiinissä syttyi muuan hamppuläjä itsestään tuleen ja sytytti makasiinin. Tulen olisi jo alussa voinut helposti sammuttaa, jos olisi päästy sitä likelle, mutta kuumuus ja savu esti ihmiset siihen tulensammutuskoneineen pääsemästä. Kun sammutusväestö tuli, oli jo 8 makasiiniä tulessa, eivätkä sammuttajat muuta voineet kuin valaa likeisiä taloja vedellä, estääksensä tulen etemmäs levenemistä.

Illalla sattui hirmuinen pamaus: mahdoton joukko salpetteriä eräässä kadun alle muuratussa kellarin holvissa pamahti ilmaan ja hautasi useita ihmisiä muran alle. Sammutusväestöstä ei kuitenkaan kuollut muita kuin vain sen urhoollinen päällikkö. Tämä pamaus leivitti tulipalon entistä laajemmaksi. Sittemmin seurasi aina useampia pamauksia ja tulenliekki kohosi leimuten korkialle. Palavista makasiineistä juoksi sulanut tali virtana jokeen, jossa oli ihmisiä veneineen sitä kokoamassa, mutta se vielä vedessä palava tali sytytti veneetkin tuleen ja ihmisten täytyi hypätä virtaan palavan talin keskelle, johon he katosivat. 

Vielä 26 p. ei voinut sammutusväki muuta kuin vedellä jäähdyttää tulipalon laidoilla olevia muureja. Maanalaisissa kellareissa teki vielä tuli työtään eikä ollut vielä 28 p. sammunut.


Palaneen osan sanotaan olevan 800 kyynärää pitkän ja 450 kyynärää leveän, kuin myös koko tällä alalla tullut vahinko on arvattu nousevan jopa 2 miljoonaan Englannin puntaan (liki 14 miljoonaan hopioruplaan).

Vaikka meillä oli jo oma markkakin ollut aivan virallinen valuutta vuoden alusta, niin hopearuplaa käytettiin rinnalla ja yleisesti hinnat ja tuommoiset suuret rahamäärät kirjoitettiin lehdissä ihmisten helpommin hahmotamaan hopearuplamäärään. Markkoina tuo ruplamäärä oli 56 miljoonaa. Vasta muutamat suomenkieliset lehdet alkoivat ilmoittaa tilaushintansa markkoin ja meillä oli vasta kaksi markka-arvoista seteliä yhden ja kolmen markan setelit. Kolikot olivat vasta hyväksytty malleina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti