maanantai 5. syyskuuta 2011

Puolanka (Puolango)


6 pv syyskuuta ja Eskoja olisi, vaan Askon päivänä ollaan hiljaa.



Synttärit:

Anna Kinnunen 1833, Kinnusen Anna nai mitä todennäköisimmin Elias Iisakinpoika Sutisen noin 1854, koska huhtikuussa syntyi Anna esikoiseksi ja kaikkiaan lapsia kertyi kolme ja kolme.

Iisak Henrikinpoika Sutinen 1852, Auho.  Enemmän perinnettä kuin mielikuvitusta on näissä Sutisissa, sillä Iisakin isoisä oli myös Iisak Henrikinpoika, sitten oli edellinen Henrik Henrikinpoika ja häntä ennen Henrik Iisakinpoika ja Iisak Henrikinpoikahan oli 1700-luvun alussa naimisissa Koskelon Priitan kanssa.. Nyt juhlittava Iisakki oli perheen ainoa poika ja siskoja oli neljä aluksi, mutta Kaisa kuoli kuusivuotiaana. Äiti ei ollut tuo edellä näkyvä Anna Kinnunen, vaan aivan toinen Anna Kinnunen. Veljeksillä oli täyskaimat vaimoina.

Pankinjohtaja Jouko Lahti 1926, Oulu. Kun Kahmalan Rauni, joka oli eronnut Taskisen Matista nai Joukon 1960, he muuttivat Kuopioon, jossa Rauni oli kotirouvana, kun ei voinut  Postipankin sääntöjen mukaan olla konttoristina miehensä johtamassa konttorissa. Tästä johtui, etä pariskunnan toinen lapsi syntyi ja kuoli Kuopiossa 1962. Jouko ei ehtinyt eläkkeelle, koska hän kuoli 60 vuotiaana 13.12.1986 Oulussa.

Eila Marjatta Kovalainen alle sata, Säräisniemi.
Eilenhän Eilan ja Auvisen Reinon hääpäivää muistettiin ja tänään on Lapinlahdelle kadonneen Eilan syntymäpäivä.

Häät:

Johan Asarias Kujala ja Kreeta Liisa Mämmelä 1896, Vihanti. Ei aivan velivainajan syntymäpäivänä, vaan päivää myöhemmin vietettiin nämä häät ja olihan Mikko jo ollut haudattuna liki 14 kuukautta. Tosin häitten aikaan Kreeta jo odotti Juhoa, mutta perheen sisällähän tässä pysyttiin eikä mennyt kuin puolitoista vuotta Juhon syntymästä, kun Kreeta kuoli 17.10.1898. Vihannissa kyllä juoruiltiin, että saattoi niistä Mikon nimissä olevista lapsistakin olla joku Asariaksen, kun Mikko kulki niin pitkillä kauppareissuilla markkinoilta toisille hevoskauppiaana.


Osuipa käsiini vanhanvanha hakuteos, jossa oli perustiedot Suomen kunnista ja tämmöistä siinä kerrottiin Puolangasta, jonka Auhon kylällä nuo Sutiset vakaasti asustivat. Koskelothan sieltä kulkeutuivat Askanmäen Koskelon menetyksen jälkeen ympäri Kainuuta.

Puolanka (Puolango)

Kartastossa  karttalehdellä A5 on Puolangan pitäjä. joka kuuluu kihlakuntaan no 49, tuomiokuntaan no 27 ja rovastikuntaan no 43. Asukaita on 4712 ja pitäjän pinta-ala on 1213 neliökilometriä. Pitäjän kirkonkylällä on apteekin haaraosasto. Eläinmarkkinat pidetään syyskuussa kirkonkylällä, jossa on kansakoulu ja matkustajakoti Hevonperse.

Onneksi sukumme ei ole kotoisin Puolangan kirkonkylältä. Mehän voisimme olla kotoisiin Hevonperseestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti