sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sanna ja Juuli

Kun se Henrikki Henrikinpoika Koskelo, joka sotilaaksi mainitaan, jäi kahden pikkuisen pojan kanssa nuorena kuollutta vaimoa ja äitiä kaipaamaan parin avioliitovuoden jälkeen Briitan kuollessa 1740, tarvittiin pojille tietenkin nainen hoitajaksi. Olihan Juha vasta vajaan vuoden ikäinen ja Mattikin juuri kaksi vuottaan täyttänyt. Hoitajaksi ryhtyi Oikarisen Laurin tytär, Juliaana.  Hyvin Juliaana pokia hoiti ja parin leskeysvuoden jälkeen Henrikki sitten nai poikien hoitajan eikä pappikaan päässyt salavuoteudesta sakottamaan, kun Margareta syntyi toista vuotta häiden jälkeen.

Taas meni kolme vuotta ennen kuin seuraava tytär syntyi ja tyttö sai kasteessa nimekseen Susanna, mutta Sannana sai hän olla kuolemaansa asti helmikuun kymmenenteen 1813. Sanna ehti olla Anttinsa leskenä vain puolisentoista vuotta.

Seuraavana vuonna syntyi poika, josta tehtiinkin isänsä kaima ja vuonna 1750  kesäkuun puolivälissä syntyi äidille kaimaksi Juliaana, jota ikänsä kaiken Juuliksi kutsuttiin.

Näistä Sannasta ja Juulista tämä Koskelotarina kertoo, vaikka Mulareille heidät molemmat vihittiin.

Sannasta tuli Antti Mularin vaimo huhtikuun 18 p 1766 ja olihan siinä kauniina kevätpäivänä vihittävänä kovin nuori pariskunta, sillä morsian oli tammikuun alussa täyttänyt 19 vuottaan ja sulhanen oli vielä vuotta nuorempi. Taaskaan ei tarvinnut salavuoteudesta sakkoja maksella, kun Margareta syntyi vasta seuraavan vuoden lokakuussa. Sanna pyöräytti vielä joulukuun 29 päivä 1768 äitinsä kaimaksi Julianan, joka samalla tietenkin tuli myös Juuli-siskon kaimaksi.

Sigfrid syntyi 12.12.1770 ja kuoli 25.2.1811 nelikymppisenä, mutta hänen liitostaan ja lapsistaan minulla ei ole merkintöjä. 

Briitta syntyi 27.2.1774 ja kuoli 27.2.1847 Romppaisen Eerikin leskenä.

Antti  syntyi 20.4.1776 ja kuoli 20.4.1812 ennen vaimoaan  Säkkisen Margettaa.

Anna syntyi 4.5.1778 eikä Anna kohtaloista ole muita merkintöjä.

Susanna syntyi 25.4.1780 ja kuoli 30.9.1840 vuotta ennen miehensä, Juha Moilasen kuolemaa.

Kirsti syntyi 26.3.1782 ja kuoli 26.3.1832 kirkonkirjojen mukaan.

Saara syntyi 15.2.1789 ja kuoli 17.2.1811 synnyttäessään Gabriel Väisäsen poikaa.

Juulista jo aikaisemmin oli tarinaa pian häitten jälkeen hukkuneen Lauri Heikkisen  vaimona. Neljä vuotta sitä leskeyttä kesti, mutta sitten Mularin Pauli vei Juulin vihille  Sannan ja Antin seitsemänvuotishääpäivänä ja niin oli sisaruksilla veljekset miehinään. Lapsuudenystäviä keskenään olivat myös Juuli ja Pauli niin kuin Sanna ja Anttikin. Yhteinen hääpäivä vielä lisää yhdisti kaikkia neljää.

Juuli synnytti Paulilleen ensin Margetan 12.3.1774 ja äitinsä kaiman  19.3.1776. Olikohan sisaruksilla oikein kilpailu lasten tekemisessä, sillä Liisa syntyi taas marraskuussa kaksi vuotta myöhemmin ja Valpuri heti seuraavana vuonna ennen Sannan  Susannaa. Maria taas  kolmisen kuukautta Sannan Kirstin jälkeen. Juulin molemmat pojat, Pauli ja Henrikki syntyivät ennen Sannan Saaraa ja vielä senkin jälkeen Juuli synnytti Briitan 1790 ja Annan 1795.

Niin siinä sisarukset synnyttelivät yhteensä 18 lasta 25 vuoden kuluessa. Saattoi olla serkuksilla melkoista menoa parhaimmillaan, mutta  jo 1796 Sannan Briitta annettiin  Romppaisen Eerikin puolisoksi ja heille ehti syntyä esikoiseksi Antti ja toiseksi pojaksi Heikki ennen  seuraavan polven Sannaa, joka syntyi 1799.

Juulin Juliaanahan vihittiin tammikuun 11 päivä Tuomas Oikarisen Eerikille ja siinä toimessa syntyi sitten tiiviiseen tahtiin kuusi veljestä kymmenessä vuodessa. Hän jäi leskeksi 1809 ja eli leskenä melkein neljä vuosikymmentä ennen kuin kuoli vanhuuteen jouluaaton aattona 1848.

Vuonna 1800 oli sitten seuraavat häät,  kun Sannan Juliaana vihittiin Juha Antinpoika  Oikariselle ja kuusi tenavaa tämäkin pari synnytti,  mutta näistä enemmistö oli tyttöjä.

 Sannan Susanna ja Moilasen Tuomas vihittiin tammikuussa 1805 ja ensimmäinen lapsi syntyi kuolleena, mutta sen jälkeen tehtiin myös kuusi tenavaa.

Sannan Saara kuoli lapsivuoteeseen Gabriel Väisäsen vaimona ja hätäkasteen saanut Antti pian äitinsä jälkeen.

Juilin Valpuri synnytti Martti Väyrysen vaimona  1805 Kaarinan, mutta näistä minulla ei ole tietoja.

Juulin Mariasta tuli torppari Henrikki Näyhän vaimo joulukuun 8 päivä 1815 ja taas oli tuloksen kuusi rasavilliä, joista neljä ensimmäistä poikia.

Juulin Pauli vei vihille Heikki Oikarisen tyttären, Elinan ja heille syntyi lapsia viisi.

Niin siinä pelkästään Sanna ja Juuli olivat parhaimmillaan yhteensä 32 serkuksen mummuina jokseenkin tasaisesti.

Jokaisella on oma tarinansa unohduksen yöhön vaipuneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti