perjantai 3. helmikuuta 2012

KUMMITTELUA ASKANMÄELLÄ

Jokijärveltä  28 p. jouluk. 

Mitä tuumaksi tulee, kuin rahvaassa täällä ympäristöllä levenee ehtimiseen sen kaltaiset puheet, että Askanmäen Koskelon talossa on jo kohta puolen vuotta paholaisen luultu elämöivän, niinpä pian samaan laatuun kuin tässä muinen Fyyrin rouvan huoneessa Iissä. Matkamiehet, jotka ovat sinne sattuneet yöpymään, sanovat ei enää vasta kyllä olevan siihen taloon yöksi menemistä. Näkymättömät olennot sanotaan siellä liikkuvan, ympäri pirttiä käyvän aika hurinan oikein viheltämällä ja halkoinkin kolisemalla sinkoilevan paikoiltaan ja monta muuta kummitusta sanotaan joskus, nähdyn katonrajassa olevilla puilla, jotka sinne on pantuna kuivaan, kirkkaan silmänkin kuin palavan tähden. 

Jonkun järjen ihmisen pitäisi ottaa tästä paholaisen seikasta selvän, sillä joku erinomainen hullutus tässä mahtaa olla, joka sokaisee näön ja kuulon yksinkertaisilta ihmisiltä. Kuohari-Pekka oli käynyt siinä ja haltijan voimalla koittanut ajaa pirua, vaan ei ollut apua. Paholainen oli pitänyt samaa elämää kuin ennenkin, aivan Pekan siellä ollessakin.

 Nyt kuuluvat sanovan, että Kiimingistä noudetaan vielä isompi velho, joka antaa pikku pirulle aika lähdön. Jos tämä seikka saapi tämmöissään mennä, että siitä ei oikiata selvää oteta ja hullutusten laittelijoita ei tarkkaan tutkita, niin jääpi yksin kertainen rahvas siihen uskoon, että on piru ainakin Askanmäen Koskelossa elämöinyt.

 Vieläpä niinkin luulevat, että talon eläjäin täytyy ennen siirtyä pois ja jättää talon autioksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti