lauantai 28. tammikuuta 2012

ARKKULAUDATVerkkaisesti kävi Henrikiltä soutu Kiannalta Ristijärvelle kesken  syksyisen kalamatkan. Se matka ei koskaan ollut tuntunut niin pitkältä ja raskaalta. Yli kaksi viikkoa hän oli Mattia etsinyt laajan Kiannan rantamailta turhaan ja nyt oli jo pakko myöntää, että Kianta oli vienyt hänen esikoisensa.

Marraskuu oli jo lopuillaan ja suvantopaikat jääriitteessä, kun Henrikki lopulta ehti kotitaloonsa Ristijärvelle. Surullinen uutinen hiljensi koko talon, vaikka Matin ainoa veli, Juha, oli jo naimisissa Puolangalla Valpuri Heikkisen kanssa, yhdessä Matin kanssa kasvaneita perheenjäseniä olivat Marketta, Sanna, Heikki, Juliaana ja Antti. Sanna oli kyllä jo naimisissa Mularin Antin kanssa ja Juliaana oli keväällä vihitty Lauri Heikkiselle, joka vajaa kuukausi häitten jälkeen Valpurin päivänä hukkui ja jätti Juliaanansa leskeksi.
Kaikille muille saatiin Matin kuolemasta tieto melkein heti, mutta Juha sai tiedon vasta talvella tullessaan isänsä 60-vuotispäiville vuodenvaihteessa.

Ne syntymäpäivät eivät sitten olleetkaan tavanmukaiset, sillä Henrikki oli muuttunut kovin hiljaiseksi ja puuhaili melkein koko talven vajassa. Hän oli tuonut sinne paksun, suorasyisen honkatukin, josta hän aluksi lohkoi siistejä lautoja kirveellään ja tasoitteli ne kauniiksi arkkulaudoiksi. Muut perheenjäsenet eivät saaneet vajassa käydä sen talven ja kevään aikana.

Vasta kesäkuussa 1770 Matin ruumis kohosi pintaan ja tarttui kalamiesten verkkoon. Henrikki joutui soutamaan Ristijärveltä Kiannan Röntölään ruumista noutamaan ja kuljettamaan sen Paltaniemeen siunattavaksi.

Eihän Henrikki sitä kirkkomatkaa yksin tehnyt, mutta yksin hän sen matkan aikana teki tiliä elämästään. Kristittyjen jumala oli julma kostonhimossaan ja Henrikki kuvitteli tunnossaan, että Matille, Kristiinalle ja kahdelle pienelle lapselle kostettiin hänen elämässään tekemiään kolttosia niinkuin kirjoitettu on “kolmanteen ja neljänteen polveen”.

Niin raskas se matka Henrikille oli, että hän kotimatkan lopulla sai sydänkohtauksen ja uusi kirkkomatka oli edessä heinäkuun alussa.

Kotona löytyi vajasta valmis arkku, jonka Henrikki oli tehnyt itselleen valmiiksi samalla, kun veisteli Matin arkun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti