maanantai 16. huhtikuuta 2012

VANKKURIKARAVAANIKului muutamia viikkoja aivan rauhallisesti ja sitten tuli idästä vankkurikaravaani uudisasukkaita matkalla länteen. Sen karavaanin mukana oli myös Matti Koskelo perheineen. Oli myös muutamia muita kainuulaisia, joiden tapaaminen muutti taas kerran levottoman Pertun suunnitelmat.Vankkurileiri pysähtyi Pertun maitten lähelle ja monena iltana istuttiin kokemuksia vertailemassa. Matin suunnitelmat saivat helposti Pertun pohtimaan mukaan lähtemistä. Eihän tämä keskeneräinen tila ollut vielä sitonut miestä sijoilleen. Metsästys oli houkutellut Perttua niin paljon pois mailtaan, että tilan työt olivat jääneet sivulle.

Sattui vielä karavaanissa olemaan vähän vanhempi pariskunta pienen lapsensa kanssa ja he olivat väsyneet vaivaloiseen matkantekoon. Heidän kanssaan alkoi Perttu hieroa kauppoja tilastaan. Heti ei tarvitsis metsästystäkään jättää, sillä karavaanissa ei ollut niin osaavaista metsästäjää kuin Perttu ja kyllä riistaruokaa matkalla tarvittaisiin.

Niin päätettiin tehdä vaihtokaupat. se vanhempi pariskunta luopui vankkureistaan ja sai tilalle Pertun ja Maryn puolivalmiin tilan ja sovittiin vielä, että parin vuoden kuluttua Perttu saisi loppuhinnan arvosta tilan tuotteita.

Olihan siinä paljon puuhaa ennen kuin taipaleelle päästiin, mutta osalla karavaania ei ollut yhtä kiire, niin jaettiin vankkurikaravaani kahtia ja kiireisempi osuus lähti taipaleelle paria päivää aikaisemmin. Jälkijoukko voisi jopa tavoittaa edellä menijät, kun Perttu huolehtisi metsästämisestä eikä sen takia tarvitsisi pysähdellä.

Mustien vuorten jälkipuolella tultiin kullankaivajien kyliin ja villeihin kaupunkeihin, mutta niistäkin selviydyttiin ja oltiin jo sen näköisillä seuduilla, että Matin perhe jo hyväksyi seutukunnan lopulliseksi paikakseen. Sinne veljekset perheineen asettuivat naapureiksi ja asustivat siellä useita vuosia tilojaan kasvatellen.

Aikanaan Pertulla alkoi taas levoton veri poltella uuteen seutuun. Hän möi tilansa Matille ja jatkoi perheineen matkaa Atlantic Mineen, jossda hän oli jo käynyt aikaisemminkin ja tiesi, että siellä kaivostöissä hanki hyvin.

Sinne sitten Perttu rauhoittui vanhoilla päivillään ja sieltä kokosivat jälkeläiset tarinoita Perttu Koskelan seikkailuista, joista tähän on koottuna vain pieni osa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti