lauantai 30. heinäkuuta 2011

Vielä alkuselityksiä

TARINOITA LÄHTEISTÄKirkonkirjoista kovalla penkomisella löytyi aikaisemmin tietoja ihmisistä ja tietoja saattoi jopa tilata kohtuullista korvausta vastaan. Sitten tiedot digitoitiin ja niitä pääsi tutkimaan netin kautta. Oli kai liian helppoa, sillä rajoitukset ovat jo mielestäni lyöneet yli.

Alkuperäinen rajoitus oli sikäli luonnollinen, että papit määrättiin kirjaamaan ylös oman seurakuntansa ihmiset vasta 1686 ja siksi sitä vanhemmat tiedot ovat vain satunnaisia. Tietenkin hienommat ja ylhäisemmät suvut ovat päässeet vaikuttamaan historian tapahtumiin sen verran näkyvästi, että tietoja löytyy yleisteoksistakin ja ainakin sukujen omista arkistoista. Ongelma on rahvas, josta hallinto (kruunu) ei piitannut kuin verotuloina ja sotaväkeä tuottavana laumana.

Yksi kelvollinen lähde on kuitenkin käräjäpöytäkirjat, koska käräjillä merkittiin kirjoihin kunkin veronmaksukykyisen tilan omaisuus veron määrittelyä varten. Käräjillä oli myös riitajuttuja ja sakotuksia erilaisista rikkomuksista ja uppiniskaisuudesta. Niissä pääsi aina joskus joku vähäisempikin pöytäkirjoihin.

Kovin paljon tähänkään sukukuntaan kuuluvia ei niihin kirjoihin ole päässyt, kun ovat olleet liian kilttejä tai köyhiä edes sakotettaviksi.

Kirkolla oli omat veronsa ja tuomio-oikeutensa ja on olemassa tuomiokirjoja varsin pitkältä ajalta, mutta eivät niihinkään kaikkein kilteimmät päässeet, vaikka sakkoja sai jo kiroilusta kirkonmäellä tai muuallakin kirkon-menojen aikaan. Kovin vähän on merkintöjä myös salavuoteudesta, koska rangaistut olivat yleensä naise-npuolia ja melkein nimettömiä tai ainakin nimi oli niin yleinen, ettei sen avulla voi osoittaa mihin sukuun kukin on kuulunut.

Niinpä sekalaisessa sukukunnassa on kovin paljon naisia, joista on tiedossa vain nimi, jos edes sitäkään. Tiedetään kuitenkin, että on heitä ollut olemassa, koska suku on jatkunut. Miehistä on ainakin nimi tiedossa, koska mies on sentään ollut se, joka vastaa ---veroista.

Jokunen naisenpuoli on onnistunut pääsemään käräjäpöytäkirjoihin kateellisten naapuriensa ansiosta. Aina on ollut perättömien syytösten heittäjiä varsinkin leskien naapurissa.

Näitä nimettömiäkään en halua unohtaa ja siksi sijoittelen heidän syntymäpäiviään aivan arvaillen useimmiten kuukausien ensimmäisille päiville ja jos se onnistuu, niin erotan ne värikkäämpinä ja nehän ovat niin kauan sitten vainajiksi jo jääneet, että syntymävuottakin uskaltaa arvailla seuraavan polven tiedettyjen tai arvattujen syntymävuosien perusteella.

Tämä on sukutarinaa ja tarina on tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti